Стратегія та перспективи створення в Україні багаторівневих комп’ютерних мереж з відкритими оптичними каналами - Николайчук , Ярослав; Кудряшов , Юрій; Яцків, Василь; Лендюк, Тарас (International Journal of Computing, 2002)
В статті аналізуються проблеми і напрямки створення широкого класу розподілених комп’ютерних мереж та ефективних принципів кодування даних при реалізації цифрових каналів зв ’язку. Автори розглядають напрямки розвитку діапазону систем частотної передачі оптичних сигналів для даних багаторівневих комп’ютерних мереж. Порівнюються переваги волоконнооптичних ліній зв’язку з використанням відкритих оптичних каналів. Показано перспективи розвитку розподілених комп’ютерних мереж на основ і відкритих оптичних каналів. В статті також наводяться теоретичні основи побудови багаторівневих комп’ютерних мереж з відкритими оптичними каналами. Також наводиться архітектура різних класів багаторівневих комп’ютерних мереж з відкритими оптичними каналами. Крім того розглядаються переваги використання комп’ютерних мереж, які використовують відкриті оптичні канали.