ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СОЦІО-ЕКОЛОГІЧНОГО СРЕДОВИЩА ПРОМИСЛОВОГО РАЙОНУ МІСТА - Барткова, Л. М. (International Journal of Computing, 2014)
В статті розглянуто розроблено методику побудови узагальнених соціально-економічних та екологічних чинників, зокрема, побудовано функції відповідності соціо-екологічних зон нечітким множинам, що характеризують соціально-економічні та екологічні чинники; на основі кореляційного зв’язку між соціально-економічними (екологічними) чинниками та витратами побудовано матрицю попарних порівнянь соціально-економічних чинників та доведено такі її властивості, як додатність, обернено-симетричність та узгодженність, що дозволило суттєво спростити розрахунок її власного вектора; запропоновано підхід щодо розрахунку важливостей соціально-економічних та екологічних чинників чинників; на основі методу ранжування розроблено процедуру побудови узагальнених експертних оцінок екологічних та соціально- економічних умов життєдіяльності.